II. Μια Ματια στη Σαηεντολογια

Όταν εξέτασα τη Σαηεντολογία, παρατήρησα ότι έχει κοινά χαρακτηριστικά με έναν αριθμό άλλων θρησκειών, μερικές από τις οποίες είναι οι εξής: η Χριστιανική Επιστήμη (ιδρύθηκε από τη Μέρι Μπέικερ Έντι το 1879),2 η Θρησκευτική Κοινωνία των Φίλων ή Κουάκεροι (ιδρύθηκε από τον Τζορτζ Φοξ το 1665),3 η Νέα Εκκλησία της Ιερουσαλήμ (βασίζεται στη φιλοσοφία του Ε. Σβέντενμποργκ, 1688-1772 και ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1780),4 ο Αντουανισμός (ιδρύθηκε από τον Περ Αντουάν το 1910)5 και, όσον αφορά την ίδια τη φιλοσοφία, έχει κοινά χαρακτηριστικά με μερικές πλευρές του Βουδισμού.

Δεν πρόκειται για συνδυασμό διαφόρων θρησκειών, αλλά πρόκειται απλώς για το πεπρωμένο. Η Σαηεντολογία έχει προέλθει από μια διάνοια –του Λ. Ρον Χάμπαρντ– και αναπτύχθηκε σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι αναζητούν νέες μορφές λατρείας μέσα στη δική τους θρησκεία, στο δικό τους θρήσκευμα, στη δική τους λατρεία ή αίρεση. Το μήνυμα της Σαηεντολογίας δεν είναι ούτε χριστιανικό, ούτε εβραϊκό, ούτε ισλαμικής καταγωγής, αλλά έχει πράγματι αρχαίες ρίζες. Αρχίζει με τις Βέδες στις οποίες ο Χάμπαρντ βρίσκει περισσότερη σοφία από τη θεολογία/φιλοσοφία της Δύσης, η οποία επιχείρησε να απομονώσει και να δημιουργήσει κλάδους σοφίας.6

Ενώ έχει κοινά χαρακτηριστικά με τις άλλες θρησκείες, η Σαηεντολογία είναι μοναδική, διότι έχει δικό της εκτεταμένο δόγμα και δική της μοναδική θρησκευτική πρακτική, με βάση τα γραπτά του Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Επειδή ιδρύθηκε στη «βάρβαρη» Δύση7 όπου το «Γκόλεμ» (ανθρωποειδές πλάσμα) έχει γίνει «ο αφέντης»,8 η Σαηεντολογία παρέχει μια ανοιχτή πόρτα σε όσους αναζητούν ένα πνευματικό μήνυμα στη σύγχρονη εποχή.

III. Δόγμα
ΚΑΝΤΕ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΒΙΒΛΟΥ