Bryan Ronald Wilson

Ο Bryan Ronald Wilson είναι Επίτιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Από το 1963 έως το 1993 ήταν επίσης Βοηθός Καθηγητής στο Κολέγιο Ολ Σόουλς, και το 1993 εξελέγη Επίτιμο Μέλος.

Για περισσότερα από σαράντα χρόνια διεξήγαγε έρευνες σε μειονοτικά θρησκευτικά κινήματα στη Βρετανία και στο εξωτερικό (στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Γκάνα, στην Κένυα, στο Βέλγιο και στην Ιαπωνία, για να αναφέρουμε μερικά). Το έργο του περιελάμβανε μελέτη των εκδόσεων αυτών των κινημάτων και, όπου ήταν δυνατόν, συναναστροφή με τα μέλη τους στις συνεδριάσεις τους, στις υπηρεσίες τους και στα σπίτια τους. Έδωσε επίσης ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε κριτική αξιολόγηση των άλλων ακαδημαϊκών.

Έχει Πτυχίο Επιστήμης (Οικονομία) και Διδακτορικό Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το 1984 το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναγνώρισε την αξία του δημοσιευμένου έργου του απονέμοντάς του τον βαθμό του Διδάκτορα Φιλολογίας. Το 1992 το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο τού απένειμε τον βαθμό του Επίτιμου Διδάκτορα. Το 1994 εξελέγη Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας.

Σε διάφορες χρονικές περιόδους κατείχε τις παρακάτω θέσεις:

Μέλος του Ταμείου της Κοινοπολιτείας (Ίδρυμα Harkness) στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϊ, στις ΗΠΑ, 1957-58

Επισκέπτης Καθηγητής, Πανεπιστήμιο της Γκάνα, 1964

Μέλος του Συνηγόρου των Επιστημονικών Συλλόγων της Αμερικής, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϊ, στις ΗΠΑ, 1966-67

Σύμβουλος Έρευνας για την Κοινωνιολογία της Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, στην Ιταλία, 1968-72

Επισκέπτης Ακαδημαϊκός στην Ιαπωνική Ένωση, 1975

Επισκέπτης Καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν, στο Βέλγιο, 1976, 1982, 1986, 1993

Επισκέπτης Καθηγητής με Υποτροφία Snider, του Πανεπιστημίου του Τορόντο, στον Καναδά, 1978

Επισκέπτης Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Θρησκείας και Σύμβουλος για Θρησκευτικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μάχιτολ, στην Μπανγκόκ, στην Ταϊλάνδη, 1980-81

Ακαδημαϊκός Επισκέπτης στη Library Scott, στο Κολέγιο Όρμοντ της Μελβούρνης, στην Αυστραλία, 1981

Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, 1986

Διακεκριμένος Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1987

Από τα έτη 1971 έως 1975, ήταν πρόεδρος του Conférence Internationale de Sociologie Religieuse (ο παγκόσμιος οργανισμός για τους κανόνες). Το 1991 εξελέγη Επίτιμος Πρόεδρος του οργανισμού, που πλέον έχει μετονομαστεί σε Société Internationale de Sociologie des Religions

Μέλος του Συμβουλίου της Κοινωνίας για την Επιστημονική Μελέτη της Θρησκείας (Ηνωμένες Πολιτείες) 1977-79

Για αρκετά χρόνια, Ευρωπαίος Βοηθός Συντάκτη στην Εφημερίδα για την Επιστημονική Μελέτη της Θρησκείας

Για έξι χρόνια, Συν-συντάκτης της Ετήσιας Αναθεώρησης της Κοινωνικής Επιστήμης της Θρησκείας.

Έχει δώσει διαλέξεις σε ευρεία κλίμακα για τα μειονοτικά θρησκευτικά κινήματα στη Βρετανία, στην Αυστραλία, στο Βέλγιο, στον Καναδά, στην Ιαπωνία και στις Ηνωμένες Πολιτείες και, περιστασιακά, στη Γερμανία, στη Φινλανδία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στη Νορβηγία και στη Σουηδία.

Έχει κληθεί ως ειδικός μάρτυρας σε δίκες που αφορούσαν αιρέσεις στη Βρετανία, στην Ολλανδία, στη Νέα Ζηλανδία και στη Νότια Αφρική και προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία εγγράφως σε δικαστήρια στην Αυστραλία και στη Γαλλία. Έχει κληθεί, επίσης ως ειδικός, να δώσει γραπτές συμβουλές σχετικά με τα θρησκευτικά κινήματα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ανάμεσα σε άλλα έργα, έχει εκδώσει εννέα βιβλία που αναφέρονται εξολοκλήρου ή κατά ένα μέρος στα κινήματα θρησκευτικών μειονοτήτων:

Sects and Society: the Sociology of Three Religious Groups in Britain (Αιρέσεις και Κοινωνία: Η Κοινωνιολογία των Τριών Θρησκευτικών Ομάδων στη Βρετανία), Λονδίνο, Εκδόσεις Heinemann, και Μπέρκλεϊ, University of California Press, 1961· επανέκδοση, Γουέστπορτ, Κονέντικατ, Ηνωμένες Πολιτείες, Εκδόσεις Greenwood, 1978

Patterns of Sectarianism (Πρότυπα του Σεχταρισμού) (επιμέλεια) Λονδίνο, Heinemann, 1967

Religious Sects (Θρησκευτικές Αιρέσεις), Λονδίνο, Weidenfeld και Nicholson, Νέα Υόρκη, McGraw Hill, 1970 (επίσης μεταφράστηκε στα γαλλικά, στα γερμανικά, στα ισπανικά, στα σουηδικά και στα ιαπωνικά)

Magic and the Millennium (Μαγεία και Αρχή της Νέας Χιλιετίας), Λονδίνο, Heinemann, και στη Νέα Υόρκη, Harper and Row, 1973

Contemporary Transformations of Religion (Η Σύγχρονη Μεταμόρφωση της Θρησκείας), Λονδίνο, Oxford University Press, 1976 (μεταφράστηκε στα ιταλικά και στα ιαπωνικά)

The Social Impact of New Religious Movements (Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις των Νέων Θρησκευτικών Κινημάτων) (επιμέλεια) Νέα Υόρκη, Rose of Sharon Press, 1981

Religion in Sociological Perspective (Η Θρησκεία από την Κοινωνιολογική Οπτική Γωνία), Οξφόρδη, Clarendon Press, 1982 (μεταφράστηκε και εκδόθηκε επίσης στα ιταλικά, ετοιμάζεται μετάφραση στα ιαπωνικά)

The Social Dimensions of Sectarianism (Η Κοινωνική Διάσταση του Σεχταρισμού), Οξφόρδη, Clarendon Press, 1990

A Time to Chant: the Soka Gakkai Buddhists in Britain (Μια Στιγμή για Ψαλμούς: Οι Βουδιστές Σόκα Γκάκαϊ στη Βρετανία), (σε συνεργασία με Κ. Dobbelaere) Oξφόρδη: Clarendon Press, 1994 (ετοιμάζεται μετάφραση στα γιαπωνέζικα).

Επίσης, έχει συμβάλει σε περισσότερα από είκοσι πέντε άρθρα σχετικά με τα μειονοτικά θρησκευτικά κινήματα, στην επιμέλεια έργων και ακαδημαϊκών φύλλων στη Βρετανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Ιαπωνία, στην Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα, στην Εγκυκλοπαίδεια των Κοινωνικών Επιστημών, στην Εγκυκλοπαίδεια των Θρησκειών, και αυτόν τον καιρό ετοιμάζει μια συμμετοχή στην Εγκυκλοπαίδεια Ιταλιάνα.

ΚΑΝΤΕ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΒΙΒΛΟΥ