Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Είμαι ένας Ιάπων συγγραφέας και το παρόν εγχειρίδιο περιγράφει τις ομοιότητες και τις διαφορές της θρησκείας της Σαηεντολογίας με άλλες θρησκείες του κόσμου. Επίσης, το παρόν εγχειρίδιο ασχολείται ειδικά για τις ομοιότητες και τις διαφορές από μια ιαπωνική οπτική γωνία, κι έτσι συγκρίνει τη Σαηεντολογία με τις ιαπωνικές θρησκείες.

Ο όρος θρησκεία στην Ιαπωνία σημαίνει το να διδάσκει κανείς ποια είναι η προέλευση, ποια είναι η πηγή της προέλευσης. Αυτός είναι ο ιαπωνικός ορισμός, ο οποίος όμως μπορεί να μην αντιστοιχεί με τον ορισμό που δίνεται στον δυτικό κόσμο. Γι’ αυτή τη μελέτη θα χρησιμοποιήσουμε τον ιαπωνικό ορισμό. Όσον αφορά την ιαπωνική νομοθεσία, μπορεί κανείς να προσθέσει ότι για να μιλάμε για θρησκεία πρέπει ο θρησκευτικός οργανισμός να διαδίδει τις διδαχές, να εκτελεί τις θρησκευτικές τελετές και να εκπαιδεύει τους ενορίτες. Η Σαηεντολογία τα κάνει όλα αυτά έτσι όπως περιγράφονται στις σελίδες που ακολουθούν.

Ένα ιαπωνικό ποίημα, που αποτελείται από 31 συλλαβές και το οποίο ονομάζεται «Ουάκα», λέει ότι υπάρχουν πολλά μονοπάτια στους πρόποδες του βουνού, αλλά στην κορυφή του η εικόνα της σελήνης είναι η ίδια. Πρόκειται για ένα παλιό ποίημα το οποίο υπήρχε πριν από την άφιξη του Χριστιανισμού στην Ιαπωνία. Αναφέρεται ως επί το πλείστον στις δύο κύριες θρησκείες της Ιαπωνίας, τον Σιντοϊσμό και τον Βουδισμό, για τις οποίες ειπώθηκε ότι καταλήγεις στο ίδιο πράγμα, ανεξάρτητα από το θρησκευτικό δόγμα στο οποίο ανήκες. Προς τι ο διαπληκτισμός; Αυτό ήταν που τονίστηκε εδώ. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, όταν υπάρχουν τόσο πολλές ομοιότητες μεταξύ θρησκειών, γιατί να επικεντρωνόμαστε σε διαφορές;

Η θρησκεία της Σαηεντολογίας είναι σχετικά άγνωστη στην Ιαπωνία, παρόλο που πολλές βιβλιοθήκες περιέχουν βιβλία της Σαηεντολογίας γραμμένα όχι μόνο από τον ιδρυτή, τον Λ. Ρον Χάμπαρντ, αλλά και από την ίδια την Εκκλησία της Σαηεντολογίας. Εγώ, έχοντας διαβάσει 30 βιβλία για το θέμα, παροτρύνω κάθε άτομο που επιθυμεί να μάθει περισσότερα για το θέμα να διαβάσει αυτά τα βιβλία.

II. Τι είναι η Σαηεντολογία;
ΚΑΝΤΕ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΒΙΒΛΟΥ