Ι. Εισαγωγη

Η Σαηεντολογία είναι μια «προφητική» θρησκεία, η οποία γεννήθηκε από τις διδασκαλίες ενός χαρισματικού ιδρυτή, του Λ. Ρον Χάμπαρντ, ο οποίος κατέχει τη θέση που είχε ο Γκαουτάμα, ο Βούδας, στον Βουδισμό, ο Χριστός στον Χριστιανισμό και ο Μωάμεθ στον Ισλαμισμό (που είναι οι τρεις μεγάλες θρησκείες του σήμερα). Ο Λ. Ρον Χάμπαρντ, σε αντίθεση με τον Χριστό και τον Μωάμεθ, δεν ισχυρίστηκε ότι έχει θεϊκή υπόσταση ή ότι του έγινε κάποια θεϊκή αποκάλυψη. Ο Λ. Ρον Χάμπαρντ, όπως κι ο Γκαουτάμα, ισχυρίστηκε ότι είναι ένας άνθρωπος που είχε ανακαλύψει ένα μονοπάτι προς την πνευματική φώτιση, σωτηρία και ελευθερία.

Ο Λ. Ρον Χάμπαρντ εξέδωσε το 1950 το πετυχημένο βιβλίο Διανοητική: Η Σύγχρονη Επιστήμη της Πνευματικής Υγείας. Το βιβλίο υποσχέθηκε την «αυτο-πραγμάτωση» (ή την πραγμάτωση του «στατικού ζωής») ενάντια στις αναστατώσεις του εξωτερικού κόσμου (του χάους), με τη βοήθεια αξιωμάτων που υποστηρίζονται από κοινωνικο-ανθρωπολογικά, ιστορικο-θρησκευτικά και φιλοσοφικο-θρησκευτικά επιχειρήματα. Είναι γεγονός ότι η επιτυχία αυτού του βιβλίου δημιούργησε μια θρησκεία, τη Σαηεντολογία, στην οποία είναι τώρα ενταγμένη η Διανοητική. Δεν πρέπει κανείς να ξεγελαστεί από τις επιστημονικές βάσεις από τις οποίες προέρχεται το όνομα «Σαηεντολογία». Είναι μια σύγχρονη θρησκεία η οποία, μόνο χάρη στο γεγονός ότι είναι σύγχρονη (ή κατάλληλη για τους ανθρώπους του σήμερα), παρουσιάζεται ως επιστημονική. Από αυτή την άποψη θα αναφέρω δύο παρόμοιες περιπτώσεις, για τις οποίες δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι θρησκείες: τον Μπαχαϊσμό στα πλαίσια του Ισλαμισμού και τη Χριστιανική Επιστήμη στα πλαίσια του Χριστιανισμού.

Ο Μπαχαϊσμός ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα, πήρε το όνομά του από τον τίτλο του ιδρυτή της, Μπαχά Ουλάχ («Το Μεγαλείο του Θεού»), που ήταν ήδη οπαδός του Μπαμπισμού, ενός θρησκευτικού κινήματος στην ισλαμική Περσία. Μία από τις πιο σημαντικές σωτηριολογικές βάσεις του Μπαχαϊσμού είναι η ενότητα επιστήμης και θρησκείας.

Η Χριστιανική Επιστήμη ιδρύθηκε γύρω στα τέλη του περασμένου αιώνα από την Αμερικανίδα προφήτισσα Μέρι Μπέικερ Έντι. Σ’ αυτή τη θρησκεία έγινε για πρώτη φορά η σκέψη σχετικά με την ψυχοσωματική ιατρική. Η Χριστιανική Επιστήμη, όπως συνέβη και με το δημοφιλές βιβλίο του Λ. Ρον Χάμπαρντ για την «πνευματική υγεία», ξεκίνησε κι αυτή με ένα δημοφιλές βιβλίο που γράφτηκε από την Έντι και δημοσιεύτηκε το 1875 με τίτλο Επιστήμη και Υγεία. Η «υγεία» είναι το ίδιο πράγμα με τη «σωτηρία» για αυτούς τους προφητικούς συγγραφείς οι οποίοι, με αυτόν τον τρόπο, λίγο πολύ επανήλθαν στη λατινική έννοια της λέξης "salus" που σημαίνει υγιής και σώος.

Η πρώτη θρησκευτική κοινότητα της Σαηεντολογίας ιδρύθηκε ως εκκλησία το 1954, με το όνομα Εκκλησία της Σαηεντολογίας της Καλιφόρνιας. Με αυτόν τον τρόπο, η θρησκεία τελειοποιήθηκε με το να οργανωθεί σύμφωνα με το χριστιανικό εκκλησιαστικό πρότυπο. Οι Εκκλησίες της Σαηεντολογίας εξαπλώθηκαν σε διάφορες πόλεις του αγγλόφωνου κόσμου (στον Καναδά. στην Αυστραλία, στη Νότιο Αφρική, στην Αγγλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες), καθώς και στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία, την Ιταλία και τη Σουηδία. Άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Αυστρία, Ιρλανδία) και εκτός Ευρώπης χώρες (Ιαπωνία, Κορέα, Ινδία, Ισραήλ, Μεξικό) προσεγγίστηκαν από Μίσιον και εκκλησίες της Σαηεντολογίας.

II. Δογματικό Περιεχόμενο
ΚΑΝΤΕ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΒΙΒΛΟΥ