ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

J. Gordon Melton, Διδακτορας Φιλοσοφιας

Ο Δρ Melton έγραψε το 1981:

Είμαι ο Διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη των Θρησκειών στην Αμερική με έδρα το Έβανστον του Ιλινόις, ενός ερευνητικού κέντρου για τη μελέτη των μικρών θρησκευτικών ομάδων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είμαι Διευθυντής αυτού του κέντρου για τα τελευταία δέκα χρόνια.

Είμαι χειροτονημένος ιερέας στην Ενωμένη Εκκλησία των Μεθοδιστών, με έτος χειροτονίας το 1968· είμαι ο Πάστορας στην Ενωμένη Εκκλησία των Μεθοδιστών του Εμάνουελ στο Έβανστον, στο Ιλινόις, και διατηρώ αυτή τη θέση για τριάμισι χρόνια.

Είμαι μέλος της Εταιρείας για την Επιστημονική Μελέτη των Θρησκειών και της Αμερικανικής Ένωσης της Ιστορίας της Εκκλησίας.

Έχω λάβει πτυχίο στις Θεωρητικές Επιστήμες από το Κολέγιο Μπέρμιγχαμ του Σάουθερν, έχω μελετήσει και λάβει μεταπτυχιακό στη Θεολογία από τη Θεολογική Σχολή Γκάρετ, η οποία συνεργάζεται με την Ενωμένη Εκκλησία των Μεθοδιστών, και έχω λάβει μεταπτυχιακό στην Ιστορία και στη Λογοτεχνία των Θρησκειών από το Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν (1975).

Είμαι συγγραφέας επτά βιβλίων και ένας από τους εκδότες της Εγκυκλοπαίδειας του Παγκόσμιου Μεθοδισμού και συγγραφέας του Καταλόγου των Θρησκευτικών Φορέων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα προηγούμενα 16 χρόνια, επιπροσθέτως των καθηκόντων μου ως πάστορας και των ευθυνών μου ως Διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη των Αμερικανικών Θρησκειών, έχω κάνει έρευνα και έχω ολοκληρώσει τη σύνταξη της Εγκυκλοπαίδειας των Αμερικανικών Θρησκειών, ένα περιεκτικό έργο αναφοράς το οποίο εξετάζει σχεδόν 1.200 θρησκείες στην Αμερική και περιγράφει την ιστορία, τις πρακτικές και τα πιστεύω καθεμίας από αυτές. Εξ όσων γνωρίζω, αυτό είναι το πρώτο έργο αυτού του μεγέθους από το 1936.

Έχω εξετάσει τη Σαηεντολογία τόσο με την ιδιότητά μου ως λειτουργός της Ενωμένης Εκκλησίας των Μεθοδιστών όσο και ως Διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη των Θρησκειών στην Αμερική. Βάσει της μεγάλης εμπειρίας μου ως ακαδημαϊκός των θρησκευτικών κινημάτων, των μελετών μου στο δόγμα, στις αρχές και στις πρακτικές της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας, των επισκέψεών μου σε πολλές Εκκλησίες της Σαηεντολογίας (συμπεριλαμβανομένης της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας στο Μιζούρι) και των μακρών επισκέψεων σε αρκετούς λειτουργούς της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας, θεωρώ ότι αποτελεί θρησκεία με την πληρέστερη έννοια της λέξης. Έχει ένα καλά δομημένο δόγμα, συμπεριλαμβανομένης της πίστης σε ένα Υπέρτατο Ον, την πίστη στην ελευθερία του πνεύματος και την αθανασία της ψυχής, ένα σύστημα λατρείας και λειτουργίας, ένα ευρύ ποιμαντικό πρόγραμμα συμβούλευσης και μια κοινωνική δραστηριότητα προσφοράς των λειτουργών στην κοινότητα που ενσαρκώνει τα δόγματα και τις αρχές της Εκκλησίας. Ένα τέτοιο πλήρες πρόγραμμα σπάνια επιτυγχάνεται από μια νέα θρησκεία που είναι στα γεννοφάσκια της. Η προσεκτική μελέτη που έκανα για την Εκκλησία περιλαμβάνει προσωπική παρακολούθηση μιας γαμήλιας τελετής της Σαηεντολογίας, καθώς και την παρακολούθηση της κυριακάτικης λειτουργίας της εκκλησίας. Τα τελετουργικά της Εκκλησίας, περιλαμβανομένης της λατρείας, των γάμων, των βαφτίσεων και των κηδειών, είναι γραμμένα στο Τελετές της Ιδρυτικής Εκκλησίας της Σαηεντολογίας και στο Υπόβαθρο και Τελετές της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας. Ακολουθούν παραδοσιακά μοντέλα και εκτελούνται από τον λειτουργό της Εκκλησίας.

Η Εκκλησία της Σαηεντολογίας ασπάζεται την πίστη και τη λατρεία ενός «Υπέρτατου Όντος», καθώς και την πίστη στην αθανασία της ψυχής και ότι ο άνθρωπος είναι ένα πνευματικό ον. Αυτό είναι εμφανές σε όλη τη ζωή της ομάδας – στο πρόγραμμα που οικοδόμησε η Εκκλησία, στις πεποιθήσεις, στις πρακτικές και στη θεωρία της, συμπεριλαμβανομένων και των βιβλίων που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Τα πιστεύω, η λατρεία και η σχέση με τον Θεό ή το Υπέρτατο Ον αποδεικνύονται περαιτέρω στο πρόγραμμα της Εκκλησίας για την ποιμαντική φροντίδα, στην ομαδική λατρεία, στη ζωή της κοινότητας και στο πρόγραμμα για την πνευματική ανάπτυξη.

Η Εκκλησία ασχολείται με τα βασικά θρησκευτικά ερωτήματα όπως από πού ερχόμαστε, γιατί είμαστε εδώ και πού πάμε.

Η Εκκλησία της Σαηεντολογίας διοργανώνει τακτικά κυριακάτικες λειτουργίες και, παρόλο που δεν αποτελούν το κύριο γεγονός της εβδομάδας, όπως συμβαίνει στην Εκκλησία των Μεθοδιστών, ωστόσο παρέχουν στην ομάδα τη δυνατότητα της από κοινού λατρείας.

Η Εκκλησία της Σαηεντολογίας είναι σίγουρα μια θρησκεία με την πλήρη έννοια της λέξης.

Η Εκκλησία διαδίδει τακτικά τις πεποιθήσεις της μέσω των παραδοσιακών διαύλων της κυριακάτικης λειτουργίας, της διανομής των εκδόσεών της και μέσω των κοινοτικών της προγραμμάτων.

Η Εκκλησία της Σαηεντολογίας είναι σίγουρα μια θρησκεία με την πλήρη έννοια της λέξης.

J. Gordon Melton
10 Μαίου 1981

Ο J. Gordon Melton είναι ο ιδρυτής και ο διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη των Θρησκειών στην Αμερική στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας. Έχει διεξαγάγει ένα ερευνητικό πρόγραμμα για πολλές διαφορετικές θρησκείες της Αμερικής, με ιδιαίτερη προσοχή στα νέα θρησκευτικά κινήματα που εμφανίστηκαν τόσο έντονα στην Αμερική από το 1965. Είναι ο συγγραφέας/εκδότης για περισσότερα από 20 βιβλία, ανάμεσα στα οποία είναι η Εγκυκλοπαίδεια των Αμερικανικών Θρησκειών (4η έκδοση; 1994), Η Εμπειρία των Αιρέσεων, η Εγκυκλοπαίδεια της Νέας Εποχής, Θρησκευτικοί Ηγέτες της Αμερικής και, πιο πρόσφατα, η Εγκυκλοπαίδεια της Αφρικοαμερικανικής Θρησκείας.Ο Δρ Melton είναι από τους ανώτερους ιεραρχικά στην Ενωμένη Εκκλησία των Μεθοδιστών και έχει υπηρετήσει στο Τμήμα των Θρησκευτικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

II. Σαηεντολογία: Μια Νέα Θρησκεία
Samuel S. Hill, Διδάκτορας Φιλοσοφίας
ΚΑΝΤΕ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΒΙΒΛΟΥ