Την ημέρα των εγκαινίων της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας του Ανώτερου Οργανισμού στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ο Δρ Ντέιβιντ Μπένετ απευθύνεται στους χιλιάδες Σαηεντολόγους, αξιωματούχους και καλεσμένους τους, που συγκεντρώθηκαν για την ιστορική περίσταση. Ο Δρ Ντέιβιντ Μπένετ κάνει λόγο για τη «δραματική και επαναστατική δικαστική νίκη στο όνομα της θρησκευτικής ελευθερίας» που οδήγησε στην απόφαση-ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αυστραλίας το 1983 αναγνωρίζοντας ότι η Σαηεντολογία είναι θρησκεία. Αφηγείται ότι «αυτό που ξεκίνησε ως μια μάχη για το τι είναι δίκαιο, οδήγησε σε μια απόφαση που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο για να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ανθρώπων όλων των θρησκειών».

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Όταν ήμουν οχτώ χρονών, κάποιος μου είπε ότι υπήρχε ένα επάγγελμα όπου σε πλήρωναν για να μιλάς και να επιχειρηματολογείς. Από τότε, ποτέ δεν μου πέρασε από τον νου ότι θα έκανα κάτι διαφορετικό.

Έχω πλέον διατελέσει σχεδόν πενήντα χρόνια ως δικηγόρος και μπορώ να πω ότι σε αυτά τα 50 χρόνια δεν ήμουν ποτέ πιο περήφανος για μια υπόθεση, από αυτήν που ανέλαβα για την Εκκλησία σας το 1983.

Πριν από το 1983, ο νομικός ορισμός της θρησκείας στην Αυστραλία ήταν πολύ περιορισμένος. Παρ’ όλο που δεν ήταν αμέσως εμφανές, μία από τις βασικές ελευθερίες, η ελευθερία της θρησκευτικής πίστης, διακυβευόταν. Έτσι, είχαμε μια μεγάλη νίκη, όχι μόνο για τη Σαηεντολογία, αλλά και για τη θρησκευτική ελευθερία όλων των θρησκειών.

Το Αυστραλιανό Σύνταγμα εγγυάται την ελευθερία της θρησκείας, αλλά δεν μπορεί να τεθεί σε χρήση αν δεν ορίσουμε τι συνιστά μια θρησκεία, και αυτή είναι η πραγματική σημασία της υπόθεσης της Σαηεντολογίας.

Το επιχείρημα που έθεσα εκ μέρους σας στο Ανώτατο Δικαστήριο, βασιζόταν σε τρεις κύριες έννοιες:

Πρώτον, ότι οι πεποιθήσεις της θρησκείας πρέπει να περιλαμβάνουν «απόλυτες» ιδέες όπως τη ζωή και τον θάνατο, τον ρόλο του Ανθρώπου στο σύμπαν κι έναν ορθό κώδικα ηθών σωστού και λάθους.

Μία άλλη έννοια είναι ότι η ομάδα πρέπει να διεκδικεί μια απόλυτη και ολοκληρωμένη αλήθεια.

Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι ότι πρέπει να έχει μερικά από τα παραδοσιακά στοιχεία της θρησκείας όπως θρησκευτικές υπηρεσίες, τελετουργικές λειτουργίες και μια εκκλησιαστική ιεραρχία. Και μπορώ να πω ότι είναι μια φυσική βάση όπως όλοι γνωρίζουμε, γιατί όλα αυτά σίγουρα ισχύουν στη Σαηεντολογία.

Αυτό το επιχείρημα, στο τέλος, οδήγησε το Ανώτερο Δικαστήριο να απομακρύνει πολλούς περιορισμούς που επηρέαζαν τον ορισμό της θρησκείας. Όλα αυτά τα χρόνια οι δικαστές του Αν. Δικαστηρίου αναγνώρισαν ότι η Σαηεντολογία ήταν θρησκεία. Ένας από τους δικαστές περιέγραψε αυτή την υπόθεση ως «ακαταμάχητη».

Από τότε, τα δικαστήρια σε όλο τον κόσμο έχουν βασιστεί στον αυστραλιανό ορισμό. Ένας αριθμός αμερικανικών νομοθεσιών έχουν τροποποιήσει τον ορισμό τους και, το πιο σημαντικό, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου ακολούθησε τη δική μας απόφαση αντί των προηγούμενων αποφάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι πολύ σπάνιο το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθεί μια απόφαση της Αυστραλίας αντί της δικής του.

Κι έτσι, ευρισκόμενος εδώ για να γιορτάσω μαζί σας, μπορώ να δω τι ακριβώς μπορεί να προκύψει από μια επαναστατική δικαστική νίκη στο όνομα της θρησκευτικής ελευθερίας.

Σήμερα, με τα εγκαίνια αυτών των υπέροχων εγκαταστάσεων, σχεδιάζετε την πορεία προς την ελευθερία για όλη την Ανθρωπότητα.

Ζήτω η Εκκλησία της Σαηεντολογίας!

ΚΑΝΤΕ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΒΙΒΛΟΥ