Το Ισλάμ ιδρύθηκε από τον Μωάμεθ (Ειρήνη σε Αυτόν και τους απογόνους του). Στο Κοράνι, το οποίο οι μουσουλμάνοι πιστεύουν απόλυτα ότι είναι ο λόγος του Θεού, μπορεί να εκπλαγείτε όταν δείτε πως γράφει ότι η αλήθεια που έχει υπάρξει μέσα από αυτό το σύμπαν πριν από τη δημιουργία αυτού του κόσμου ονομάζεται επίσης Ισλάμ. Όλοι οι αγγελιοφόροι και οι προφήτες του Θεού, από τον καιρό του Αδάμ, έχουν διδαχθεί το «Ισλάμ». Σύμφωνα με την προφορική παράδοση της ισλαμικής προφητείας, ο αριθμός των αγγελιοφόρων του Θεού λέγεται ότι είναι 313, ενώ ο αριθμός των προφητών λέγεται ότι είναι 124.000.
Αποκαλύφθηκε ότι αυτοί οι αγγελιοφόροι και οι προφήτες του Θεού στάλθηκαν σε όλες τις κοινότητες, τις φυλές και τις εθνικότητες και ότι διαδίδουν την ίδια αλήθεια σε κάθε άνθρωπο στη δική του γλώσσα. Στο Κεφάλαιο 2, στο άρθρο 136 του Κορανίου, λέει: «Πες! Πιστεύουμε στον Θεό και τα πράγματα αποκαλύπτονται σε εμάς. Πιστεύουμε επίσης σε αυτά που αποκαλύφθηκαν στον Αβραάμ, στον Ισμαήλ, στον Ισαάκ, στον Ιάκωβο και στις φυλές, καθώς και σε αυτά που δόθηκαν στον Μωυσή και στον Ιησού και σε αυτά που δόθηκαν από τον Θεό σε όλους τους προφήτες. Ποτέ δε δημιουργούμε διακρίσεις μεταξύ τους και είμαστε μουσουλμάνοι». Υπάρχει η αραβική λέξη φαράκ η οποία μεταφράζεται ως εξής: ποτέ μη δημιουργείς διακρίσεις. Η λέξη σημαίνει επίσης «ξεχωρίζω, απομονώνω, αποφεύγω και σαφής». Έτσι, αυτή η έννοια από το Κοράνι δε σημαίνει μόνο να μην κάνει κάποιος διακρίσεις σε βάρος άλλων θρησκειών, αλλά επίσης να μην τις απομονώνει ποτέ ή να μην τις αποφεύγει. Αυτό δε σημαίνει μόνο ανοχή ως προς τους εβραίους, τους χριστιανούς, τους ινδουιστές, τους βουδιστές και τους σιντοϊστές, αλλά σημαίνει να διατηρεί κάποιος καλή σχέση με όλους. Αυτό διδάσκει ο κόσμος του Ισλάμ. Και έτσι, αν ένας μουσουλμάνος επρόκειτο να μιλήσει σχετικά με το Ισλάμ, φυσικά θα συμπεριλάμβανε τον Χριστιανισμό, τον Βουδισμό, τον Ινδουισμό, τον Σιντοϊσμό και άλλες θρησκείες που θα βρίσκονταν στη σφαίρα κατανόησής του. Αυτό είναι το αυθεντικό Ισλάμ, όπως αποκαλύφθηκε από την προφητεία στον Μωάμεθ (Ειρήνη σε Αυτόν).
Μέσα από μια σύγκριση μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η Σαηεντολογία, όπως εξήγησε ο Λ. Ρον Χάμπαρντ, είναι η θρησκεία των θρησκειών. Αυτό περιγράφεται στο βίντεο Εισαγωγή στη Σαηεντολογία, όπου ο δημοσιογράφος ρωτάει τον Λ. Ρον Χάμπαρντ αν ένας ενορίτης από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ή από την Αγγλικανική Εκκλησία μπορεί να γίνει μέλος της Σαηεντολογίας. Ο Λ. Ρον Χάμπαρντ απάντησε ότι θα μπορούσε και περαιτέρω εξήγησε ότι η Σαηεντολογία είναι η θρησκεία όλων των θρησκειών.
Όσον αφορά το ποια θα μπορούσε επίσης να είναι μια μεγάλη ομοιότητα με την ισλαμική παράδοση, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ είπε σε μια διάλεξη της 3ης Ιουνίου 1955, με τίτλο «Η Ελπίδα του Ανθρώπου»:
Θα ήθελα να τιμήσω τους μεγάλους πνευματικούς ηγέτες του παρελθόντος –όχι τους σύγχρονους, αλλά του παρελθόντος– εφόσον οι άνθρωποι αυτοί μας άφησαν μια πλούσια παράδοση ώστε να αντιληφθούμε το γεγονός ότι υπήρχε η πνευματική πλευρά στον Άνθρωπο. Αυτοί οι μεγάλοι πνευματικοί ηγέτες κρεμάστηκαν, διασύρθηκαν, παρερμηνεύτηκαν, μνημονεύτηκαν άσχημα και δεν κατανοήθηκαν στο ελάχιστο. Παρ’ όλ’ αυτά, ήταν τα δικά τους χέρια που μετέφεραν τη δάδα της γνώσης μέσω των αιώνων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα μεσουράνημα διαθέτοντας μεγαλύτερη ικανότητα για τον Άνθρωπο και κάποια ελπίδα για το μέλλον του. ...
Και ένας από τους ανθρώπους που τη μετέδωσαν ήταν ένας άνδρας ονόματι Μωυσής. Και στη συνέχεια μεταδόθηκε σε έναν άνδρα με το όνομα Χριστός. Κι εκείνος τη μετέδωσε επίσης, και ακόμα και τα αραβικά έθνη ωφελήθηκαν απ’ αυτή μέσω του δικού τους προφήτη, του Μωάμεθ.
Στο βιβλιαράκι Ο Δρόμος προς την Ευτυχία, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ γράφει:
Η ανεξιθρησκία αποτελεί γερό ακρογωνιαίο λίθο για την εδραίωση των ανθρώπινων σχέσεων. Όταν βλέπουμε τη σφαγή και τη δυστυχία που προκάλεσε η θρησκευτική μισαλλοδοξία σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του Ανθρώπου, ακόμα και στη σύγχρονη εποχή, μπορούμε να καταλάβουμε πως η μισαλλοδοξία λειτουργεί ενάντια στην επιβίωση.
Ανεξιθρησκία δε σημαίνει πως δεν μπορεί κανείς να εκφράζει τις δικές του πεποιθήσεις. Σημαίνει, ωστόσο, πως όποτε επιδίωξε κανείς να υπονομεύσει ή να πολεμήσει τη θρησκευτική πίστη ή τις πεποιθήσεις του άλλου, τα προβλήματα δεν άργησαν να ακολουθήσουν.
Το Πιστεύω της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας γράφτηκε από τον Λ. Ρον Χάμπαρντ και αναφέρει τα εξής:
Εμείς στην Εκκλησία μας πιστεύουμε
Ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φυλής, χρώµατος ή πίστης, πλάστηκαν µε ίσα δικαιώµατα.
Ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αναφαίρετο δικαίωµα να πρεσβεύουν όποια θρησκεία επιθυµούν, να έχουν όποιες θρησκευτικές συνήθειες επιθυµούν και να τις εξασκούν όπως επιθυµούν. ...
Ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αναφαίρετο δικαίωµα να συγκροτούν, να επιλέγουν, να βοηθούν ή να στηρίζουν δικές τους οργανώσεις, εκκλησίες και κυβερνήσεις.
Μπορεί κανείς να δει ότι τα έργα του Λ. Ρον Χάμπαρντ είναι εντυπωσιακά παρόμοια με το Ισλάμ από αυτή την άποψη.