Bryan Ronald Wilson

Ο Bryan Ronald Wilson είναι Επίτιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Από το 1963 έως το 1993 ήταν επίσης Βοηθός Καθηγητής στο Κολέγιο Ολ Σόουλς και το 1993 εξελέγη Επίτιμο Μέλος.

Για περισσότερα από σαράντα χρόνια διεξήγαγε έρευνες σε μειονοτικά θρησκευτικά κινήματα στη Βρετανία και στο εξωτερικό (στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Γκάνα, στην Κένυα, στο Βέλγιο και στην Ιαπωνία, για να αναφέρουμε μερικά). Το έργο του περιλαμβάνει τη μελέτη των εκδόσεων αυτών των κινημάτων και, όπου ήταν δυνατόν, τη συναναστροφή με τα μέλη τους στις συνεδριάσεις τους, στους χώρους τους και στα σπίτια τους. Έδωσε, επίσης, ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε κριτική αξιολόγηση των άλλων ακαδημαϊκών.

Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών και Διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και Μεταπτυχιακού από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το 1984 το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναγνώρισε την αξία του δημοσιευμένου έργου του απονέμοντάς του τον βαθμό του Διδάκτορα Φιλολογίας. Το 1992 το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν, στο Βέλγιο, του απένειμε τον βαθμό του Επίτιμου Διδάκτορα. Το 1994 εξελέγη Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας.

Σε διάφορες χρονικές περιόδους κατείχε τις παρακάτω θέσεις:

Μέλος του Ταμείου της Κοινοπολιτείας (Ίδρυμα Χάρκνες) στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϊ, στις ΗΠΑ, 1957-58

Επισκέπτης Καθηγητής, Πανεπιστήμιο της Γκάνα, 1964

Μέλος του Συνηγόρου των Επιστημονικών Συλλόγων της Αμερικής, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϊ, στις ΗΠΑ, 1966-67

Σύμβουλος Έρευνας για την Κοινωνιολογία της Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, στην Ιταλία, 1968-72

Επισκέπτης Ακαδημαϊκός στην Ιαπωνική Ένωση, 1975

Επισκέπτης Καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν, στο Βέλγιο, 1976, 1982, 1986, 1993

Επισκέπτης Καθηγητής με Υποτροφία Σνάιντερ, του Πανεπιστημίου του Τορόντο, στον Καναδά, 1978

Επισκέπτης Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Θρησκείας και Σύμβουλος για Θρησκευτικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μάχιτολ

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, 1980-81

Ακαδημαϊκός Επισκέπτης στη Βιβλιοθήκη Σκοτ, στο Κολέγιο Όρμοντ της Μελβούρνης, στην Αυστραλία, 1981

Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, 1986

Διακεκριμένος Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1987

Για τα έτη 1971 έως 1975 ήταν πρόεδρος της Conférence Internationale de Sociologie Religieuse (Διεθνής Εταιρεία για την Κοινωνιολογία της Θρησκείας – ο παγκόσμιος οργανισμός αυτού του επιστημονικού κλάδου). Το 1991 εξελέγη Επίτιμος Πρόεδρος αυτού του οργανισμού, που πλέον έχει μετονομαστεί σε Société Internationale de Sociologie des Religions (Διεθνής Εταιρεία Κοινωνιολογίας των Θρησκειών)

Μέλος του Συμβουλίου της Εταιρείας για την Επιστημονική Μελέτη της Θρησκείας (Ηνωμένες Πολιτείες) 1977-79

Για αρκετά χρόνια ήταν Συνεκδότης (για την Ευρώπη) της Εφημερίδας για την Επιστημονική Μελέτη της Θρησκείας

Επί έξι χρόνια Συνεκδότης της Ετήσιας Αναθεώρησης των Κοινωνικών Επιστημών της Θρησκείας.

Έχει δώσει διαλέξεις σε ευρεία κλίμακα για τα μειονοτικά θρησκευτικά κινήματα στη Βρετανία, στην Αυστραλία, στο Βέλγιο, στον Καναδά, στην Ιαπωνία και στις Ηνωμένες Πολιτείες και, περιστασιακά, στη Γερμανία, στη Φινλανδία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στη Νορβηγία και στη Σουηδία.

Έχει κληθεί ως ειδικός μάρτυρας σε δίκες που αφορούσαν αιρέσεις στη Βρετανία, στην Ολλανδία, στη Νέα Ζηλανδία και στη Νότια Αφρική και προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία εγγράφως σε δικαστήρια στην Αυστραλία και στη Γαλλία. Έχει κληθεί, επίσης, ως εμπειρογνώμονας, να καταθέσει γραπτώς σχετικά με θρησκευτικά κινήματα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων.

ΚΑΝΤΕ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΒΙΒΛΟΥ