Ο Λ. ΡΟΝ ΧΑΜΠΑΡΝΤ, Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η θρησκευτική ελευθερία και ανοχή συνιστούσαν πάντα μια σημαντική αρχή στην καρδιά της Σαηεντολογίας. Το Πιστεύω της Σαηεντολογίας της 18ης Φεβρουαρίου 1954, που γράφτηκε από τον Λ. Ρον Χάμπαρντ, Ιδρυτή της θρησκείας της Σαηεντολογίας, λέει:

Εμείς στην Εκκλησία μας πιστεύουμε: Ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αναφαίρετο δικαίωµα να πρεσβεύουν όποια θρησκεία επιθυµούν, να έχουν όποιες θρησκευτικές συνήθειες επιθυµούν και να τις εξασκούν όπως επιθυµούν. 

Ο Λ. Ρον Χάμπαρντ συχνά ασχολείται, στα γραπτά και στις διαλέξεις του, με την προώθηση και την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας και της θρησκευτικής ανοχής για τα μέλη όλων των θρησκειών. Για παράδειγμα, στο έργο του Ο Δρόμος προς την Ευτυχία, έναν μη θρησκευτικό κώδικα ηθών που δημιούργησε, έγραψε:

Κάθε συμβουλή που θα μπορούσε ίσως να δώσει κανείς σ’ έναν άλλο σ’ αυτό το θέμα [της θρησκευτικής ελευθερίας] είναι πλέον ασφαλής όταν απλώς υποστηρίζει το δικαίωμα που έχει το άτομο να πιστεύει σ’ αυτό που επιλέγει. Είναι κανείς απόλυτα ελεύθερος να υποστηρίζει τις δικές του πεποιθήσεις με σκοπό να κερδίσει αποδοχή. Κινδυνεύει, όμως, όταν επιχειρεί να επιτεθεί στις πεποιθήσεις των άλλων, και πολύ περισσότερο όταν επιτίθεται κι επιχειρεί να τους βλάψει εξαιτίας των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. [1]

Παρομοίως, η Εκκλησία της Σαηεντολογίας έχει ασχοληθεί, κατά τη διάρκεια της ύπαρξής της, σε δραστηριότητες για την προώθηση και την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο για όλους. Οι Σαηεντολόγοι είναι αφιερωμένοι σ’ αυτή την αρχή, όπως αποδεικνύεται από την υπόσχεσή τους να «υποστηρίζουν την ελευθερία της θρησκείας» για «το καλό όλων». [2]

[1] Ο Δρόμος προς την Ευτυχία, ¶ 18, του Λ. Ρον Χάμπαρντ, 1981. Βλέπε http://www.twth.gr/thewaytohappiness/precepts/respect-the-religious-beliefs-of-others.html.

[2]Ο Κώδικας του Σαηεντολόγου, ¶ 12.

VII. Δύο Διαστάσεις
ΚΑΝΤΕ ΛΗΨΗ ΤΟΥ PDF